Vtipná historka o všestrannom talente

„Z nováčika na ľade, zimnou olympioničkou za štrnásť mesiacov.“

            Austrália, svetová športová veľmoc, ťaží z identifikácie talentov a „transferu talentov“, prechodu športovcov na iné športy. V roku 1994 Austrália spustila ako účasť príprav na olympiádu v Sydney v roku 2000 Národný program hľadania talentov. Deti vo veku štrnásť až šestnásť rokov premeriavali a testovali ich všeobecnú telesnú zdatnosť. Krajina, ktorá mala v tom čase 19,1 milióna obyvateľov, vyhrala v Sydney 58 medailí. To  je 3,03 medaily na každý milión obyvateľov, viac ako desaťnásobok relatívneho výsledku Spojených štátov, ktoré priviezli  domov 0,33 medaily na milión obyvateľov.

            V rámci austrálskeho hľadania talentu niektorých športovcov presunuli zo športov, v ktorých mali skúsenosti, do neznámych disciplín, ktoré im lepšie sedeli. V roku 1994 prerobili Alisu Camplinovú, ktorá predtým súťažila v gymnastike, atletike a jachtingu na akrobatickú skokanku na lyžiach.  Camplinová bola výnimočná všestranná športovkyňa, ale nikdy predtým nevidela sneh. Pri prvom skoku si zlomila rebro. Pri druhom narazila do stromu . „Každý si myslel, že to bol vtip,“ povedala Camplinová pre austrálsku televíznu stanicu Channel Nine. „Povedali mi, že som príliš stará. Že som začala príliš neskoro.“ Ale už v roku 1997 Camplinová súťažila vo Svetovom pohári. Napriek tomu, že si šesť týždňov predtým zlomila členky, na zimnej olympiáde v Salt Lake City vyhrala zlatú medailu. Dokonca aj po víťazstve vyzerala nie príliš skúsená  Camplinová na lyžiach ako žirafa na kolieskových korčuliach.  Kyticu za víťazstvo polámala, keď spadla pri snahe zlyžovať dolu kopcom na tlačovú konferenciu pre víťazku.

            Úspechy  s transferom talentov dokazujú, že úspech v športe nezávisí len od toho, či má štát veľa ľudí, ktorí fenomenálne zvládajú zručnosti potrebné pre konkrétny šport, ale aj od toho, aby najlepších všestranných športovcov dostali do správneho športu.