Tenista Krajčír predbežne 13 najlepší hráč Slovenska

Je všeobecne známe, že v rôznych športoch je prechod medzi dorastencami a mužmi najťažší a veľa hráčov ho nezvládne. Môžeme vidieť prípady, kedy aj najlepší dorastenec úplne vyhorí pri vstupe do mužskej kategórie. Ako sa podaril takýto prestup nám a čo všetko sa za ním skrýva?

Za celým postupom je komplexná, tvrdá a cieľavedomá práca. Nie je to o tom prísť na zápas, vyhrať ho a ísť ďalej. Treba veci stále analyzovať, zlepšovať a posúvať sa. V tíme je jasno.  Tréner a rodič si jasne zadefinovali na čom zapracovať a určili si ciele. Jakubov otec, ktorý sa od malička podieľa na jeho príprave má pochopiteľne veľkú zásluhu na tom, kde je Jakub teraz. Vie presne čo má Jakub za sebou a  tréner Adam vie čo má Jakub pred sebou. Spoločne s celou rodinou sa snažia Jakuba smerovať do požadovaného cieľa. Rodič, dieťa, tréner ťahajú za jedno lano a vedia čo treba zlepšiť aby sa veci pohli dopredu. Nie vždy je to ľahké.

Hráč sa musí zlepšovať aj mimo dvorca. Tréning a hra na kurte je jedna vec, ale zlepšovanie sa mimo dvorca je vec druhá. Telo je možné zlepšovať aj pri každodenných situáciách. Schopnosť sústrediť sa môžete trénovať aj keď šoférujete auto, či keď budete jesť bežné jedlo čínskymi paličkami. Emocionálne rekcie môžete trénovať napríklad, keď sa hádate s bratom, atď. Učíte sa vnímať signály tela a pracovať s nimi. Mať svoje svaly a myseľ pod kontrolou znamená mať lepšie pod kontrolou svoj výkon. S Jakubom hráme šachy a učíme sa rozmýšľať dopredu. Hráme poker. V pokri vidíte do akého rizika je hráč schopný ísť. Ak hráč na kurte moc riskuje, bude aj poker hrať riskantne. Ak ste schopný zmeniť jeho uvažovanie v pokri, ste schopný zmeniť jeho riskovanie i na dvorci. A o tom to je. Osobnosť hráča sa prejavuje na kurte ale aj v bežných situáciách. Je potrebné pochopiť aj druhú stránku hráča. Pozrieť sa ako funguje mimo dvorca a pracovať s týmto priestorom.  Stále máme čo zlepšovať. Najlepšie to vedia jeho rodičia. Disciplína, cieľavedomosť, režim sú stále veci, ktoré sa v takomto mladom veku dajú viac zprofesionalizovať.

Kariéra profesionálneho športovca si vyžaduje veľkú disciplínu a drinu, v ktorej však musíme vidieť aj zábavu a užívať si to.

Tajomstvom úspechu je napríklad aj správne rozvrhnutý týždeň, v ktorom sú zahrnuté:

Toto všetko obsahuje príprava športovca na profesionálnu kariéru. Podstatou je všetko správne vyladiť , naplánovať a nájsť systém, ktorý si hráč užíva a šport je preňho radosťou. Ak toto všetko do seba zapadne, pôjde hore výkonnosť, sebadôvera a  zrkadlom tohto celého sú výsledky.

 

držte chalanom palce, určite to budú potrebovať.

team iMove