Lepšia schéma lepší výkon

Respektíve nastal stav A, ktorý je iný, ako by sme chceli, tak sa potrebujeme dostať do želaného stavu B. Bez vekového rozdielu však existujú ľudia, ktorí problémy dokážu riešiť rýchlejšie, efektívnejšie s využitím menšieho množstva vynaloženej energie a vo všeobecnosti vynikajú nad ostatnými. Odpoveďou na to prečo je to tak je, že majú lepšiu schému problémovej situácie. Čo to je schéma a ako ovplyvňuje našu efektivitu si vysvetlíme na klasickom príklade.

Michelene Chi (1978) v svojom experimente porovnávala postgraduálnych študentov a desaťročné deti, ktorým zadala dve úlohy. Prvá bola na zapamätanie si čísel a druhá na zapamätanie si rozostavenia figúrok na šachovnici. V prvej úlohe boli postgraduálni študenti výrazne lepší, no v druhej úlohe to bolo práve naopak. Bolo to tak preto, lebo desaťročné deti boli na svoj vek skúsenými šachovými hráčmi, ktorí excelovali a vyhrávali na šachových turnajoch. Rozmiestnenie šachových figúrok si deti zapamätali lepšie lebo ich schéma problémovej situácie (šachového poľa a hry), bola oveľa podrobnejšia a širšia, ako bežných postgraduálnych študentov, ktorí sa šachu nevenovali. Schéma je mentálny rámec, v ktorom si reprezentujeme poznatky, ktoré pre nás tvoria zmysluplnú štruktúru jednotiek so vzájomným vzťahom. Tento príklad nám ukazuje ako podrobná schéma istej problémovej situácie pomáha pri jej riešení. Schémy využívame stále a umožňujú nám, konať pohotovejšie, bez vynaloženia nadmerného úsilia a zamerať sa na to, čo je v situáciách výrazne odlišné ako inokedy. Schémy pri hrách, najmä pri športových, majú veľký význam.

Ak si človek osvojí široké spektrum pohybových aktivít, vytvorí si podrobnejšiu schému toho ako vykonať pohyb. Napríklad v športoch ako tenis, futbal, hokej, gymnastika človek s podrobnou schémou problémovej situácie (pravidlá tenisu, zvládnutý forhand aj backhand spolu s prácou nôh, sledovanie protihráčovho správania) vie oveľa vhodnejšie reagovať.

Ondrej Hadidom člen rozvojového tímu iMove

Referencie :
STERNBERG, R.J. 2009. Kognitivní psychologie. Praha : Portál 2009. ISBN 978-80-7367638-4

SHAFFER, D.R.  KIPP, K. 2010.  Developmental Psychology: Childhood and Adolescence.

Belmont : Wadsworth, Cengage Learning 2010. 647 s. ISBN-13: 978-0-495-60171-5