Aký može mať vplyv nadmorská výška na výkon ?

Nadmorská výška a s ňou spojená zmena fyziológie pľúc

Na konci 19 storočia si vedci mysleli, že rozumejú adaptácii na veľkú nadmorskú výšku. Študovali domorodých Bolívijčanov žijúcich v Andách  v nadmorskej výške 4 000 metrov. V tejto výške, pri každom nádychu,  dostanete do tela len 60% počtu molekúl kyslíka, v porovnaní s úrovňou mora. Aby telo bolo schopné pracovať bez dostatku kyslíka, ľudia v Andách majú výdatné množstvo červených krviniek a v nich veľa  hemoglobínu, ktorý prenáša kyslík.    

Prečo Tibeťania prežijú extrémne podmienky ?                                                                                   Tibeťania prežívajú vďaka  vysokej hladine oxidu dusnatého v krvi. Oxid dusnatý dáva cievam v pľúcach podnet, aby sa uvoľnili a rozšírili pre prietok krvi. Tibeťania majú 240-krát viac oxidu dusnatého v krvi ako my.

Dajú sa tieto poznatky preniesť aj do športovej prípravy?

V roku 2003, tím vedcov z Nórska a Texasu, vystavili  športovcov  na jeden deň nadmorskej výške 2800 metrov a sledovali zmeny v hladine hormónu EPO, ktorý dáva telu podnet, aby vytváralo červené krvinky. Na Tvrdý tréning je to až príliš vysoko a preto hľadali ideálne miesto. Traduje sa, že toto miesto je vo výške asi 1800 až 2750 metrov. Dosť vysoko  na to, aby to spôsobilo fyziologické zmeny, ale nie tak vysoko, že vzduch je príliš riedky na tvrdý tréning. V tejto výške sa tvorba červených krviniek zvýši, ale nie až nad únosnú hranicu.  Len pre zaujímavosť Anďania  a Himalájčania žijú výrazne nad týmto bodom

Väčšie pľúca- genetika alebo životné podmienky

 Etiópčania sú veľmi dobrí bežci. Tento fakt je známy ale otázka znie, prečo ? Hlavné etiópske tréningové mestá Addis Abeba a Bekoji,  majú bežecké areály vo výške  2440 až 2750 metrov. Ľudia, ktorí sa  narodia a prežijú  detstvo vo veľkej nadmorskej výške , majú zvyčajne proporčne väčšie pľúca ako ľudia z nížších polôh, ktoré dovoľujú  kyslíku prejsť  z pľúc do krvi. Toto nemôže byť spôsobené genetickými zmenami, pretože sa tento fakt objavuje nie len u ľudí z Himalájí, ale aj u amerických detí, ktoré nemajú predkov z hôr, ale vyrastajú v skalnatých vrchoch. Táto odchýlka nie je spôsobená genetikou, avšak nedá sa dosiahnuť po dospievaní.