iMove v Amerike

Leto v Amerike

Leto v Amerike. Tento nápad nám svitol v hlave, ešte skôr ako sme sa stali súčasťou iMove tímu. Sme  mladí, tak prečo neskúsiť niečo iné. Z nápadu sa stala zrazu skutočnosť a koncom mája  už sedeli dvaja nádejní plavčíci  v lietadle smerujúcom   do Washingtonu DC. Cesta cez Moskvu bola dlhá a mierne vyčerpávajúca, no plní entuziazmu sme sa konečne dostali do našej cieľovej destinácie. Hneď ako sme vyšli z letiska nás priamo až „vyfackalo“ teplo a ústa sa nám otvárali pri pohľade na tie gigantické autá, ktoré nás míňali.

Netrvalo dlho a už sme sa rútili na  apartmán a náš „Americandream“ mohol začať. Ubytovanie  máme ozaj pekné, niektorí naši kolegovci nemali toľko šťastia, a pleseň či šváby sú dennou rutinou. Po krátkom zoznámení s okolím sme začali pracovať.

Plavčíci zo Slovenska. Väčšina tunajších obyvateľov netuší, kde sa naša krajina nachádza, no s týmto zádrhelom sme rátali. Práca plavčíka niekedy skôr pripomína „bazénovú upratovačku“, no i to má svoje čaro. Dačo sme sa museli priučiť aj o chémii, fungovaní filtračných systémov a možno sa to raz zíde.

Zo začiatku sme prestriedali viaceré bazény a teda mali sme možnosť spoznať i rôzne typy ľudí. Niekedy sú viac komunikatívni, inokedy menej. Ľudia tu bývajú v prenajatých apartmánoch a zväčša sa združujú v spoločných „komunitách“. A čo americké deti?  Nedá sa hádzať všetky do jedného vreca, no mali sme možnosť vidieť ukričané, neposlušné a drzé ratolesti, s ktorými si rodičia nevedia rady. Naše známe : „Ja by som mu dala po zadku“ tu nie je možné, lebo 5 minút na to, už by klopala sociálka na dvere. Z pohľadu plavčíka to vidím tak, že tiež občas neposlúchajú ale na druhej strane máme pocit, že aspoň z nás majú trocha rešpekt.

Vo všeobecnosti, sú tu ľudia milší a oveľa zhovorčivejší ako u nás doma. Je tu úplne bežné, že sa k vám prihovorí cudzí človek na ulici, v obchode alebo aj v reštaurácii. Amerika je ozaj veľmi multikultúrna krajina a preto tu majú veľa zvláštnych pravidiel, no bez nich by sa tu asi nedalo fungovať.

Ak by som mala ešte v skratke zhrnúť bežný život tu, tak v Amerike je všetko veľké. Veľké autá, veľké rodinné domy, veľké mlieko či juice (majú tu galóny a teda najmenšie mlieko má asi 2l) a okrem všetkého aj ľudia sú tu veľkí. Je to krajina konzumu preto všetko, aj zľavy, je postavené tak, aby nakupuješ veľa. VEĽA je dobré. Keď sme pri potravinách ovocie a voda sú drahé ale Coca-Cola alebo donuty tu majú najnižšie ceny.

Nakoniec by som zhrnula, že zatiaľ mi je srdcu bližšia Európa. Určite je oveľa slobodnejšia ako Amerika i keď samozrejme je tu veľa vecí, ktoré by som priniesla domov. Pozitívne je, že sa stretávame s rôznymi ľuďmi z celého sveta, máme veľa zážitkov a hlavne si vážime naše malé Slovensko. Toľko zatiaľ k nášmu letu za „veľkou mlákou“.

Magdaléna Mihálová člen rozvojového tímu iMove