My nechceme zeleninku ale čokoládu!

Popri technologických pozitívach, ktoré dnešná doba poskytuje si už asi každý všimol, že už aj najmenšie deti intuitívne vedia pracovať so smartfónom, tabletom alebo laptopom. Častokrát, deti ešte v predškolskom veku, teda, keď väčšina z nich ešte nevie čítať či písať, dokážu intuitívne ovládať spomenuté príslušenstvo.

Je však treba brať do úvahy, že práca s daným príslušenstvom zaberá aj časové rozmedzie, kedy by sa deti mali aktívne hýbať. Spolu s týmto menej fyzicky aktívnym, spôsobom vývinu je treba sa zamyslieť nad stravovaním. Všeobecne je veľmi ťažké deťom vysvetliť, že majú jesť menej čokolády a viac zeleniny. Deti tomu nerozumejú. Rodičia často hovoria deťom, aby sa „nehrali s jedlom na tanieri“. A tu sa dostávame ku dvom kľúčovým bodom:

  1. Deti nerozumejú argumentácii zelenina je zdravá a čokoláda nie
  2. Deti nevedia prečo by sa nemali hrať s jedlom

Čomu teda deti rozumejú a čím sa učia? Každému, kto pravdepodobne číta tento článok, už to docvaklo. Odpoveď je hra! Spôsob uvažovania dospelého človeka je ďaleko vzdialený deťom v staršom predškolskom a mladšom školskom veku. Deti nepotrebujú množstvo vyslovených informácií, aj tak sú pre nich príliš komplikované a nerozumejú tomu, že „zeleninka je zdravá a má veľa vitamínov a minerálov“. Čomu dieťa rozumie je to, čo si zažije, teda v tomto prípade ide o to, že „čokoláda je sladká a chutí lepšie ako zelenina“. Ako teda viesť deti k zdravším stravovacím návykom, ku ktorým neodkladne patrí „menej čokolády a viac zeleniny“? Jedným zo spôsobov je práve hra, ktorú rodičia pri stole tak často zakazujú.

Námetov na hru s jedlom je veľmi veľa, rodičia môžu uvoľniť svoju predstavivosť, avšak niektoré námety Vám prinášame tu:

Vykročme hravým spôsobom spolu s deťmi k lepším stravovacím návykom a zdravšiemu životu.