Rozhovor. Bojovník v MMA Filip Le

Bez nej by sme ťažko prežili. Otázne však je, či túto vrodenú vlastnosť dokážeme zvládať a prejavovať ju vhodným spôsobom, alebo ju jednoducho nezvládame a naše správanie sa pomaly radí medzi deviantné.

MMA fight  sa na prvý pohľad môže zdať, ako krvavá bitka dvoch vypracovaných chlapov, ktorí stoja proti sebe a snažia sa dobiť jeden druhého. Tento šport alebo bojové umenie, však nesie  aj hlbšie posolstvo. Jeden z tých, ktorý vidí v tomto druhu boja aj niečo viac ako len bitku, alebo zvyšovanie si svojho ega, je aj vyštudovaný inžinier Filip Le.

Filip je  múdry, dobrosrdečný človek s motiváciou spraviť tento svet lepším miestom. Od útleho veku bol vedený k bojovým športom. Zo začiatku to bolo karate, kde sa učil disciplíne či pokore, neskôr si prešiel  športom ako box a definitívne zostal pri  MMA fight, boj v klietke.

Dôvodom prečo sa Filip vrhá do boja v klietke, nie je túžba niekomu ublížiť, je to skôr potreba otestovať si svoje schopnosti, ktoré tvrdým tréningom, mesiacmi driny a prípravy, nadobudol. Práve naopak. K súperovi pristupuje s veľkým rešpektom a veľmi si cení ich spoločný boj.

Život neobnáša len krásne momenty, život vie byť aj veľmi tvrdý. Chlapi, ktorí nastupujú do klietok majú za sebou silné životné príbehy, ktoré uvoľňujú práve v tomto boji.

Mňa osobne, ako športového psychológa, fascinuje tá ambivalentnosť emócií. V jednej sekunde bojujete takmer na život a na smrť,v druhej sekunde, po zazvonení gongu, prídete za svojim súperom objímete ho a prejavíte mu rešpekt a uznanie. Toto je MMA fight.

Viac informácií o tom, čo sa preháňa hlavou MMA fightera Filipa Le z Wolf Pride Gym MMA Žilina pred samotným bojom, sa dočítate v rozhovore nižšie.

 

1. Ako sa dostane vyštudovaný inžinier strojárstva k MMA?

Ako si spomínal, celý život ma to tiahlo k bojovým športom, môže za to samozrejme aj genetika a moji predkovia. Keď som si prechádzal tými začiatkami, ktoré si spomínal, teda karate a potom kratučký čas box, spoznal som MMA. Veľmi ma teno šport fascinoval. Mám rád bojové športy vo všeobecnosti. Dá sa povedať, že všetky, no MMA je pre mňa akýsi vrchol bojových športov, lebo môže ostatné bojové športy zahŕňať. K MMA som sa dostal na vysokej škole, chcel som začať hneď v prvom ročníku vysokej školy, no po smrti otca, nastalo temné obdobie môjho života. Dostal som sa teda k MMA v treťom, teda bakalárskom ročníku. Viaže sa k tomu príbeh viery a túžby, ale to je už iný príbeh.

2. Čo ťa najviac fascinuje na MMA?

Na MMA ma najviac fascinuje tá diverzita. MMA  v preklade Mixed Martial Arts, teda zmiešané bojové umenia v sebe ukrýva všetky bojové štýly. Je na zápasníkovi, ktorý štýl je mu bližší, čo chce a nechce v zápase aplikovať.

3. Dlhé mesiace trávite trénovaním a prípravou na jeden zápas. Ako prebieha samotná príprava na zápas?

Príprava na zápas má v sebe  všetky aspekty, teda atletická, kondičná, silová a samozrejme aj technická príprava. Každý jeden zapasník sa musí pripravovať tak, aby všetky aspekty boli v deň zápasu na maximalnej možnej hranici.

4. V čom je boj MMA najviac špecifický oproti iným bojovým športom?

Na rozdiel od boxu alebo rôznych bojových športov odohrávajúcich sa v postoji, v MMA sa jednoducho nekončí pokial súper padne na zem. Boj sa odohráva ako v stoji, tak i na zemi. Pritom všetkom sa ale nejedná o žiadnu nekontrolovanú bitku, MMA má prísne pravidlá, ktoré sa dodržujú.

5. Filip opíš nám čo beží zápasníkovi hlavou, než ide do klietky a pred samotným zápasom?

Sú to neopísatelné pocity, ktoré sa zápasníkovi odohrávajú v hlave. No určite to je veľmi individuálne. Porovnávanie síl v boji je tu od nepamäti a je hrubým písmom vpísané do histórie. Gladiátorské hry, grécko- rímsky zápas, ktorý položil základ Olympijskych hier. Pre mňa je to niečo magické, byť sučasťou takej histórie. No pocity ako úzkosť, obavy z neúspechu sa môžu vyskytnúť tiež, ako pri každom športe. Ďalej telo zaplavuje adrenalín, taktiež sa telo pripravuje na boj. Tých pocitov je  skutočne veľa. To všetko zápasník vníma a snaží sa kontrolovať. A samozrejme  nadšenie, že teraz je ten deň, teraz je ten čas, aby som vydal zo seba to najlepšie. Paradoxne citát bežca sprevádza môj výkon v zápase:  „ Radšej prehrať, ako vyhrať s vedomím, že som do toho nedal všetko.“( S. Prefontaine)

6. Si jeden zo zakladateľov nového MMA klubu Wolf Pride Gym MMA Žilina. Povedz nám niečo bližšie o vašom novom klube a kde vás možno v najbližšej dobe vidieť?

Áno, založili sme úplne nový MMA klub v Žiline. Sme naňho hrdí a poriadne sa nám rozbieha. Hneď v začiatkoch náš klub zažil veľký úspech, kedy srdce v klietke nechal Miroslav Hladký, na obrovskom podujati GCF 33 : Poděbrady, kde vyhral v treťom kole. GCF je najprestížnejšia organizácia MMA na území Česka a Slovenska. Ďalší vzorný reprezentant je  Peter Samek, ktorý valcuje českú amatérsku ligu. V najbližšej dobe nás môžete vidieť na slovenskej amatérskej lige MMA - SLAM. A opäť na českej amatérskej lige mma MMA Arena Cup.

Za rozhovor ďakujeme Filipovi Le, fighter MMA.